You Nailed It

Naglar och och träning blandat med vardag och livet i allmänt

Hur kan man nedvärdera så?

Publicerad 2015-07-13 17:17:49 i Allmänt,

Jag har funderat lite över valet av hästar man gör. Vissa väljer ett halvblod, andra en islandshäst, en haflinger eller en travare. Det finna miljoner olika raser, storlekar, färger och temperament.

Väljer inte vi alla en häst som passar oss? Utefter vilka mål och drömmar vi har och vad vi vill uppnå? Därefter väljer vi en häst som är bra på just det vi vill göra med ett temperament som passar oss. Vissa vill ha mycket energi, egen vilka och åsikteredan andra föredrar lugn och försiktighet. Vissa gillar stabilitet och andra gillar känslighet. 

Har inte allt detta att göra med hur vi är som person och hur vi känner oss bekväma? 
Vad tycker vi egentligenär viktigast när vi väljer häst? Finns det något vi kan kompromissa med eftersom allt kanske inte finns hos samma individ? 
Är det höjden, kroppsbyggnaden eller färgen som är viktigast? 

Jag blir uppriktigt upprörd när jag hör folk säga att dom aldrig skulle kunna välja en häst i en tråkig färg. Är det vad som avgör om individen är rätt för dig? 
Inte för mig i alla fall.

Jag har själv valt en travare. Anledningen till det var en slump mer än ett medvetet val, i alla fall från början.
Jag har inga höga ambitioner som att tävla. Jag vill rida, utvecklas och träna. Med dom målen så fungerar en travhäst utmärkt, även om jag allt eftersom skulle ändra mig och vilja tävla lite så är det inte heller några problem. 

I början ville jag bara ta det lugnt och rida lite då och då eftersom jag hade haft ett uppehåll från ridningen. Nu efter att ha kommit igång igen har jag känt att jag vill träna mer och komma vidare i utvecklingen. Vi har tränat mycket på traven och formen så att det sitter för att sen kunna gå vidare med galoppen. 

Från början fick jag bara höra positiva saker från dom andra i stallet om hur bra det var att han fick komma ut och röra på sig men ju mer jag har tränat och ju bättre det gått desto färre har kommentarerna blivit. Från att från början kommentera vilken fin ridhästar han skulle kunna bli med lite träning till en massa negativt om han ras och gångarter. Hur kommer det sig?

Hur kan vi bli taskiga så fort någon lyckas med det dom vill? Det behöver inte ens vara något stort eller något som ä bättre än någon annan, bara man visar att man är glad och nöjd. 

Alla vet att travhästar inte är avlade för att vara bra på dressyr och hoppning, dom är avlade att trava snabbt och säkert. Om en travhäst var lika bra på hoppning och dressyr som hästar som är avlade till det så skulle det inte finnas någon poäng med att föda upp något annat är travhästar. En häst som kan allt är ju bättre än en som bara är bra på sin egen gren, eller hur?  

Min poäng är; alla vet att alla raser inte är bra på precis allt, så varför måste travhästen vara det? 



Om

Min profilbild

Lisa

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela